Schwarczer Autósbolt és autószerviz

1162 Budapest, Szlovák út 134.

Akkumulátor

A gépkocsikban ún. savas ólomakkumulátorokat alkalmaznak, melyek névleges cellafeszültsége 2V. Az általánosan használt 12 V-os akkumulátor 6 darab, sorosan kapcsolt cellát tartalmaz.

Egy gépjárműindító akkumulátor címkéjén (adattábláján) megtalálható: a gyártó neve, az akkumulátor típusa (pl. PERION 2000 A2262), fajtajelölése (pl. abszolút gondozásmentes, hibrid rendszerű, kalciumos ólomötvözettel gyártott) és főbb elektromos paraméterei, pl. 12 V, 62 Ah. 420 A (MSZ) 550 A, (SAE) valamint a termék egységes termékazonosító kódja (ETK) a pontos és félreérthetetlen azonosítás céljából.

Az akkumulátor feladata:

  • beindítja a gépjárművet
  • energiát szolgáltat a gépjármű elektromos fogyasztóinak (fényszórók, riasztó, ablakfűtés, ablaktörlő lapátok, fedélzeti számítógép, stb.)

Az akkumulátor VESZÉLYFORRÁS! Nem használható az alapvető biztonsági rendelkezések betartása nélkül! A túltöltés ugyanúgy tönkreteheti az akkumulátort, mint a lemerülés! Ez különösen nagy problémát okozhat nagy belső ellenállással rendelkező akkumulátorok esetén, ha nagy teljesítésű fogyasztóval terhelik, mint az autó önindítója. Az akkumulátorra akkor hárul a legnagyobb terhelés, amikor az elektromos fogyasztókat úgy használjuk, hogy közben a gépjárműmotor nem jár.

Kapacitása

Az akkumulátor kapacitása az a villamosenergia-mennyiség, amely a gépjármű fogyasztóinak ellátásához szükséges. A csereakkumulátor kapacitásának nagyobbnak kell lennie, mint az eredetié volt.

Teljesítménye

A gépjármű beindításához pillanatnyi áramfelvétel szükséges. Minél nagyobb az akkumulátor teljesítménye, annál könnyebben indítható a gépjármű. Két azonos méretű és kapacitású akkumulátor között az eltérő teljesítményük tesz különbséget.

Minden szolgáltatásunkhoz ingyenes akkumulátor és töltésdiagnosztika jár!